YS Arbeidslivsbarometer er en uavhengig, forskningsbasert undersøkelse og analyse som sier noe om status i norsk arbeidsliv hvert år. Arbeidslivsbarometeret blir gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI – OsloMet) på oppdrag for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS). Gjennom Arbeidslivsbarometeret søker vi å dokumentere hvordan norsk arbeidsliv endrer seg.
Resultatene fra undersøkelsen gjøres tilgjengelig i en årlig rapport fra AFI og på denne siden. I tillegg til forskningsbaserte resultater vil enklere utredninger og analyser fra datamaterialet, mediesaker og annen forskning på datamaterialet publiserers her.
Datamaterialet i anonymisert form er også tilgjengelig via Norsk Samfunnvitenskapelige Datatjeneste’s analyseverktøy Nesstar:
https://ys.no/ys-jobber-med/ys-arbeidslivsbarometer/
Arbeidslivsbarometeret er den mest utførlige årlige datainnsamlingen og analysen av tilstanden og utviklingen på sentrale områder i norsk arbeidsliv. YS Arbeidslivsbarometer er i dag et av de viktigste verktøyene for å måle status og utviklingstrekk i norsk arbeidsliv. Vi stiller gode diagnoser om nåsituasjonen, analyserer utviklingstrekk og forsøker å se inn i fremtiden.
Omlag 3000 arbeidstakere er omfattet av undersøkelsen. Undersøkelsene er gjennomført blant medlemmer i TNS Gallups panel med respondenter. Utvalget er gjort tilfeldig ut fra TNS Gallups base på 70 tusen personer. Målgruppen for undersøkelsene er den yrkesaktive befolkningen i Norge i alderen 18 til 67 år. Respondentene er delt inn i fire grupper etter utdanning og inntekt – de to viktigste variablene for å kategorisere norske arbeidstakere. Gjennom å kombinere data fra den årlige spørreundersøkelsen, med data fra de siste årene og med nasjonal og internasjonal statistikk, får vi en unik plattform for å vurdere utviklingen i arbeidslivet.
YS Arbeidslivsbarometer er bygd opp rundt seks temaområder, sentrale for å forstå utviklingen av arbeidslivet:
● Fagforeningenes legitimitet
● Oppslutning om kollektiv lønnsdannelse
● Arbeidsvilkår, stress og mestring
● Likestilt deltakelse
● Trygghet og tilknytning i arbeidslivet
● Kompetanse
Arbeidslivsbarometeret har gitt oss god innsikt på en rekke viktige arbeidslivspolitiske områder de siste årene. Hvert år har vi dykket ned i et nytt og aktuelt tema. Verktøy gir oss mye informasjon om arbeidstakernes behov og virkelighet. Det forteller oss ikke alt, men gir oss et godt bilde av det norske arbeidslivet i stort.
Undersøkelsen gjennomføres for femtende gang i 2024.